Hvorfor bliver mine smykker sorte

oprettet d.

Oxydering

Oxydering er en naturlig sølv-reaktion som kan forårsage sorte pletter eller rustlignende misfarvninger på smykker, og sker ved at smykket reagerer på oxygen/ilt i luften. oxydering er ikke en reklamation, men derimod blot almindelig vedligeholdelse

Misfarvningerne kan fjernes ved at dyppe det i flydende sølvrens i 5 sek., hvorefter smykket skylles i vand og tørres/pudses med en blød klud. efterlad aldrig dit smykke i rensevæsken længere end foreskrevet, da sølvsmykker kan blive helt matte og hvidlige i overfladen af det.

Guld kan også Oxydere

Da guld er et grundstof kan det i sig selv ikke påvirkes eller ændre farve, men det kan de metaller, der er blandet i guldet for at opnå den ønskede legering. Når du oplever at dine smykker bliver mørke, er det sølvet i legeringen, der anløber/oxydere. Dette skyldes altid udefrakommende påvirkninger så som sved, svovl eller klorholdige omgivelser, men også ilten vi indånder indeholder stoffer, der får sølv til at anløbe/oxydere. Dette forekommer som hovedregl kun med kun med 8kt guld. 

 

Almindeligt guld er legeret af 3 metaller guld, sølv og kobber, i 8kt er 333‰ guld, de resterende 625‰ er henholdsvis sølv og kobber, i 14kt er 585‰ guld og 18kt er det 750‰, og det er blandingsforholdet af sølv og kobber der giver legeringen/guldet farve, i hvidguld tilføres palladium og rhodium for at gøre farven hvid.

 

Sved transporterer giftstoffer i kroppen såsom svovl fra foreksempel æg og løg, men vi oplever også, at kunder, der indtager visse former for medicin, har problemer med smykker, der anløber/oxyderer.  Problemet er normalt størst med 8kt guld, men vi oplever også nogle gange problemet med 14kt guld.

 

Normalt er problemet enkelt at løse, man dypper blot smykket i flydende sølvrens og skyller det efterfølgende af i rent vand og tørre det over med en blød klud. Hvis belægningen/oxyderingen har siddet i længere tid kan det desværre i nogle tilfælde være nødvendigt at smykket skal forbi vores værksted for at blive poleret/pudset med maskiner.

Hvordan undgår du bedst at dine smykker anløber/oxyderer?

Det bedste råd vi kan give for at undgå anløbning/oxydering er som følgende:

1. Undgå at sove med smykker og ure på. Om natten sveder kroppen meget og sveden kan ikke fordampe under smykket eller uret, derfor kan man også ofte opleve at man er helt sort under uret/smykket hvis man har svedt meget.

2. Tag altid dine smykker af når du vasker hænder eller går i bad, derved undgår du at sæbe og parfume rester sætter sig i smykket.

3. Tag dine smykker af når du påføre creme, parfume m.m. 

4. Tag altid dine ringe af når der tilberedes mad, specielt når tilberedes æg eller når der snittes løg og rodfrugter, der ofte indeholder store mængder svovl.    

5. Hvis smykker ikke anvendes i perioder kan disse med fordel opbevare i lufttætte poser således at smykkerne ikke påvirkes at noget.

6. hold dine perlesmykker væk fra opvaskemiddel og parfume, da kemikalier gør at perler mister deres glans.

 

Dine smykkerne skal påføres som det absolut sidste i den daglige påklædning. Parfume, make-up, hårspray, lotion og olier kan alle ødelægge overfladen på smykkerne, og husk der findes ikke praktiske smykker der kan holde til hverdags brug, men der findes naturligvis smykker der kan holde lidt længere end andre. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar