Dagmarkorset

Oprettet d.

Dagmarkorset

Dagmarkorset er et nationalsmykke. Dagmarkorset kom for dagens lys i 1683 i Sankt Bendts Kirke i Ringsted i forbindelse med anlæggelsen af en ny grav. Gravearbejdet ødelagde til dels Valdemar 2. Sejrs første dronning, Dagmar grav. Dagmar var en prinsesse fra Böhmen (nuværende Tjekkiet), som blev gift med Valdemar 2. Sejr i 1205, og hun blev ved sin død i 1212 begravet i kirken i Ringsted. Mere end 400 år efter hendes død fandt man det lille smykkekors i guld som viste Kristus på korset ved hendes grav. Smykket var 4,3 x 2,9 cm og 0,3 cm tykt, beregnet til at bære i en kæde om halsen. Man formoder, at det havde tilhørt Dagmar, men kan også have tilhørt hendes søster Richizas.

 

 

Dagmarkorset blev placeret i Nationalmuseet. Dagmar var en meget smuk og from dronning, som mange syntes rigtigt godt om, og derfor har det altid været meget eftertragtet at have smykker på, der lignende hendes.

 

I 1863 skænkede Frederik 7. en kopi af korset til prinsesse Alexandra, da hun blev gift med Prinsen af Wales, den senere Edward 7. af England. I den forbindelse blev det originale kors udstillet på Amalienborg, og aviserne skrev begejstret om korset, som blev knyttet til Dagmar. Interessen for korset blev ikke mindre, da Alexandra bar korset ved sin kroning til engelsk dronning i 1902. Med Frederik 7.s gave til Alexandra blev Dagmarkorset til et nationalt symbol. Det originale kors har stadig en fremtrædende plads i Nationalmuseets permanente udstillinger, og der sælges mange udgaver af korset hos de danske guldsmede. Dog er det oprindelige dagmarkors lidt anderledes end de Dagmarkors vi kender i dag.

 

 

Det er blevet en udbredt tradition at give piger et dagmarkors i dåbs- eller konfirmationsgave. Flere af vores Dagmarkors er håndgraveret og nogen har fadervor på bagsiden af korset. Udvalget finder du her.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar